- Activitati ilegale
- Limitarea raspunderii
- Incetarea serviciului
- Returnarea tarifelor
- Garantii
- Daune
- Protectia datelor personale
- Informare Cookies
Prezenta conventie privind “Termenii si conditiile de utilizare a serviciului de gazduire pagini de internet AtomWeb.ro” (denumita in continuare “conventia”), stabileste care sunt conditiile in care orice persoana poate vizita ori accesa situl AtomWeb.ro (denumit in continuare “situl”) ori poate utiliza in orice mod serviciul de gazduire pagini de internet AtomWeb.ro (denumit in continuare “serviciul”), si are valoarea unei conventii incheiate intre S.C. Tourism Promotion Events S.R.L. (denumit in continuare “furnizorul”), in calitatea sa de proprietar si administrator al sitului si de furnizor al serviciului, si orice persoana care viziteaza ori acceseaza situl sau care doreste sa utilizeze in orice mod sau utilizeaza efectiv serviciul (denumit in continuare “utilizatorul”).
Neacceptarea acestei conventii ori a oricarei prevederi din aceasta atrage obligatia persoanei respective de a inceta de indata accesarea sitului ori utilizarea in orice mod a serviciului, iar accesarea sau vizitarea in continuare a sitului, deschiderea unui cont AtomWeb.ro ori utilizarea in orice mod a serviciului constituie o acceptare in intregime a conventiei si a oricarei prevederi din aceasta, inclusiv a oricaror modificari ulterioare care vor putea fi efectuate fara restrictii de catre furnizor, fara a fi necesara nici o alta formalitate.
- Este interzisa publicarea pe serverele furnizorului de continuturi sau trimiteri (links) catre astfel de continuturi care: (i) incalca ori prejudiciaza in orice mod drepturile de proprietate intelectuala ale altor persoane ori alte drepturi; (ii) au continut obscen sau pornografic sau de natura violenta; (iii) au continut defaimator sau calomnios; (iv) au continut cu caracter rasial ori discriminatoriu; (v) contin virusi, cai troieni sau altele similare; (vi) contin software piratat sau se adreseaza celor care pirateaza software ori practica orice activitati similare.
- Este interzisa operarea de IRC (Internet Relay Chat) sau de roboti de IRC de pe serverele Furnizorului, ori gazduirea pe serverele furnizorului a oricarui fisier care are legatura cu IRC sau a oricaror fisiere similare.
- Este interzisa folosirea de servere proxy in desfasurarea activitatii pe serverele Furnizorului ori gazduirea pe serverele Furnizorului a serverelor proxy.
- Este interzisa trimiterea de mesaje e-mail nesolicitate (cunoscute si ca SPAM sau UCE) de catre utilizatori, folosind serviciul sau o adresa de email administrata de pe un alt sistem care sa contina referiri la situl utilizatorilor, daca acest sit este gazduit de AtomWeb.ro.
- Este interzisa trimiterea de newslettere de catre utilizatorii conturilor de gazduire shared.
- Este interzisa utilizarea in orice mod a sistemului AtomWeb.ro, a sitului ori a serviciului pentru desfasurarea oricaror activitati ilegale sau care au legatura cu activitati ilegale, incluzand, dar fara a se limita la patrunderea in alte sisteme, fraude cu carti de credit, furturi, amenintari sau violenta, precum si orice incercare de subminare sau de provocare de pagube unui server AtomWeb.ro sau unui utilizator al AtomWeb.ro.
- Utilizatorii isi asuma obligatia de a nu introduce orice fel de virusi pe sit ori in sistemul AtomWeb.ro si de a se abtine de la orice fel de actiuni de tipul “flooding”, “spamming”, “mailbombing” or “crashing”, precum si de la trimiterea de mesaje nesolicitate catre orice alt utilizator.
- Este interzisa, de asemenea, folosirea de catre utilizatori a oricaror dispozitive sau programe de calculator ori orice alte mijloace care pot conduce la modificarea functionarii situl ori serviciului sau la impiedicarea ori tulburarea in orice mod a functionarii acestora.
- Utilizatorii isi asuma obligatia de a nu utiliza informatiile ori facilitatile oferite de sit ori de serviciu in orice scopuri contrare intereselor furnizorului ori altor utilizatori, si de a nu accesa fara autorizarea expresa a furnizorului ori in alte modalitati decat cele permise de furnizor baza de date utilizata pentru prestarea serviciului.
- In cazul incalcarii acestor prevederi, Furnizorul isi rezerva dreptul de a suspenda / inchide conturile celor care se fac vinovati de desfasurarea de activitati ilegale. Totodata Furnizorul poate proceda la stergerea tuturor datelor de pe server, putand refuza in astfel de situatii solicitarile de returnare a tarifelor pentru perioada in care serviciul nu a fost prestat intrucat contul a fost suspendat / inchis pentru desfasurarea de activitati ilegale. Furnizorul are dreptul de a retine sumele de bani primite de la utilizator ca o sanctiune a incalcarii prezentului acord de utilizare.
- Daca utilizatorul desfasoara orice fel de activitati care au ca urmare blacklistarea IP-urilor atribuite acestuia de Furnizor, Furnizorul are dreptul sa perceapa de la utilizatorul respectiv o suma de 100 euro cu titlu de penalitati. In plus, Furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul incheiat cu utilizatorul respectiv printr-o simpla notificare transmisa acestuia, fara preaviz, fara interventia instentelor de judecata si fara nicio alta formalitate. Furnizorul are dreptul de a retine suma datorata de utilizator cu titlu de penalitati din orice sume achitate in avans de utilizator cu titlu de pret.
- In toate situatiile in care utilizeaza in orice mod ori posteaza pe siturile proprii informatii ori materiale, utilizatorii isi asuma obligatia de a nu prejudicia in niciun mod drepturile de autor pe care o terta persoana le-ar putea invoca in legatura cu materialele si informatiile respective.
- Utilizatorii sunt singurii responsabili pentru materialele si informatiile postate pe siturile proprii ori pentru opiniile de orice fel exprimate in orice zone ale siturilor proprii. Utilizatorii inteleg si accepta ca incalcarea in orice mod a prevederilor precedente nu poate angaja in niciun mod raspunderea furnizorului, ci numai raspunderea utilizatorilor.
Utilizatorul intelege si accepta ca serviciile contractate prin intermediul acestui site sunt oferite potrivit principiilor “asa cum sunt” si “asa cum sunt disponibile”.
In cazul in care serviciile sunt inaccesibile sau inoperabile pentru diverse motive obiective, incluzand dar fara a se limita la erori din sistem, nefunctionarea echipamentelor utilizate de Furnizor sau orice fel de cauze care se afla in afara controlului Furnizorului, utilizatorul il absolva pe Furnizor de orice raspundere.
In acest sens, Furnizorul nu va raspunde pentru orice fel de daune sau prejudicii directe sau indirecte fata de utilizator ori fata de terte parti.
Furnizorul are dreptul sa interzica de indata, fara preaviz si fara nici o alta formalitate, accesul pe sit ori accesul la serviciu al oricarui utilizator ori al oricarei persoane care incalca in orice mod oricare dintre clauzele prezentei conventii.
In acest caz, furnizorul are dreptul sa inceteze de indata furnizarea serviciului catre persoanele mentionate.
La optiunea exclusiva a furnizorului, in cazul incalcarii in orice mod a oricareia dintre clauzele prezentei conventii furnizorul va putea recurge la masura mai sus mentionata, ori va putea adresa respectivei persoane un avertisment, ori va putea restrictiona temporar accesul persoanei la oricare dintre facilitatile situl ori serviciului.
Returnarea catre utilizatori a tarifelor (taxelor) achitate de acestia pentru prestarea serviciului se face numai corespunzator unei luni calendaristice intregi, si numai daca utilizatorul respectiv a solicitat in scris acest lucru furnizorului, cu cel putin 24 de ore inaintea inceperii lunii calendaristice respective.
In toate situatiile, tarifele (taxele) de setup ori taxele de inregistrare a domeniilor de web NU vor fi returnate de catre furnizor.
Furnizorul nu va returna nici tarifele asociate licenţelor achiziţionate de Furnizor în numele şi pe seama utilizatorilor, dacă acestea vor fi fost plătite de către Furnizor anterior solicitării utilizatorilor de returnare a tarifelor plătite şi neutilizate.
In cazul in care utilizatorii solicita returnarea tarifelor platite pentru serviciile utilizate sau care ar urma sa fie utilizate, Furnizorul le va returna proportional cu serviciile prestate pana in momentul solicitarii, daca este cazul.
De asemenea, Furnizorul va retine si sumele necesare acoperirii comisioanelor bancare aferente tranzactiilor.
Oferim servicii de hosting la cele mai inalte standarde si ne place sa stim ca toti clientii nostri sunt 100% multumiti. In plus, pentru a confirma calitatea serviciilor de hosting oferite de AtomWeb.ro garantam un uptime minim al retelei de 99,9% si un raspuns la orice solicitare de suport in maxim 24 de ore.
Garantia 1: Satisfactie garantata 100% – Returnarea contravalorii serviciilor de gazduire (in 30 zile)
Suntem absolut convinsi ca experienta ta va fi una pozitiva. Avand in vedere caracteristicile serviciilor oferite, uneltele de administrare, suportul de incredere, viteza si stabilitatea legaturilor noastre precum si preturile scazute, este greu sa gresim. Dar intelegem ca nu putem satisface toate gusturile. De aceea, oferim Garantia celor 30 de zile.
Daca, indiferent de motiv, nu esti satisfacut de serviciile noastre in primele 30 zile, este suficient sa ne contactezi si sumele achitate pentru serviciile de gazduire iti vor fi returnate. Fara notificari in prealabil, fara acte de completat.
Nota: perioada de 30 zile se termina exact dupa 30 de zile de la data activarii contului (nu data efectuarii comenzii). Garantia este ANULATA in cazul in care contul tau incalca Termenii si Conditiile de Utilizare.
Garantia 2: Functionare retea 99,9% – Creditare cont de gazduire
Platesti pentru ca site-ul tau sa fie online. Cand nu este online, nu ar trebui sa platesti. Este simplu. Ocazional, putem intampina probleme cu serverele sau aplicatiile instalate pe acestea, ce pot duce la intreruperea serviciilor pentru scurte perioade de timp.
AtomWeb se straduieste sa ofere un timp de functionare de 100%. De aceea, pentru un timp de functionare mai mic de 99.9%, contul tau de gazduire va fi creditat.
In toate cazurile, exceptie facand urgentele, AtomWeb trimite notificari prin email privind lucrarile de intretinere ce trebuiesc efectuate. Cand instiintarile sunt trimise cu cel putin 2 ore inainte de intreruperea serviciilor, incetarea acestora nu este inclusa in garantia privind functionarea serviciilor. Lucrarile de intretinere sunt necesare si sunt efectuate atat in interesul nostru cat si in interesul clientilor.
Indisponibilitatea retelei se calculeaza ca fiind timpul dintre data si ora la care clientul raporteaza nefunctionarea retelei si data si ora la care Gazduire Web comunica clientului restabilirea functionarii acesteia.
Pentru creditarea contului, clientul trebuie sa contacteze departamentul vanzari si sa solicite acest lucru. Departamentul vanzari va verifica daca indisponibilitatea serviciului a fost raportata de catre client si timpul scurs intre sesizarea echipei AtomWeb.ro si confirmarea remedierii.
Nota: Creditarea conturilor se realizeaza in procente, raportate la taxele lunare recurente, constand in reduceri aplicate urmatoarelor facturi (Ex: Daca detineti un cont in valoare de 200 Euro/luna, Credit 25% inseamna o reducere de 50 Euro la urmatoarea factura). Garantia disponibilitatii retelei nu se aplica in cazul in care nefunctionarea acesteia nu depinde de AtomWeb, incluzand dar nelimitandu-se la congestii in nodurile de Internet, circuite defectuoase ale companiilor de comunicatii, cazuri de forta majora, utilizarea necorespunzatoare a echipamentelor/serverelor de catre client, utilizarea de aplicatii necorespunzatoare, precum si caderi de curent. De asemenea conturile de gazduire trebuie sa functioneze in conformitate cu Termenii si Conditiile de Utilizare.
Garantia uptime
Garantia Uptime de 99,9 % (garantia de functionare) se refera numai la functionarea retelei, si NU se aplica in cazul serverelor sau serviciilor si aplicatiilor existente pe servere.
Folosirea corecta a resurselor
Siturile care se incadreaza in limita de transfer contractata raman in continuare subiectul revizuirii in cazul in care folosesc mai mult de 15 % din totalul resurselor sistemului (procesor & memorie – se aplica conturilor virtuale de gazduire).
Servicii oferite utilizatorilor
Toate serviciile precum backup (salvare date) sau panou control sunt furnizate utilizatorilor numai prin amabilitatea furnizorului, fara ca acesta sa isi fi asumat fata de utilizatori vreo obligatie de orice fel in acest sens. Utilizatorul declara ca a luat cunostinta de acest lucru si intelege si accepta ca este singurul responsabil pentru efectuarea salvarii datelor propriului sit.
Furnizorul nu este responsabil in niciun mod pentru pierderea informatiilor gazduite ca urmare a actiunilor utilizatorilor sau datorita erorilor existente in aplicatiile care nu sunt asociate cu serviciul. Ca exemplu, panoul de control nu este asociat cu serviciul si nu este pus la dispozitie de catre furnizor, fiind dezvoltat si oferit de catre virtualmin.com.
Exonerare
Furnizorul nu va fi sub nicio forma responsabil pentru perioada de nefunctionare a serverelor datorata actiunilor utilizatorilor sau fluctuatiilor in consistenta internetului.
Conditii de furnizare a serviciului
Furnizorul nu isi asuma nicio responsabilitate pentru orice fel de consecinte rezultate din utilizarea serviciului ori a datelor si informatiilor oferite in orice mod de catre site, iar utilizatorul declara ca intelege si accepta acest lucru.
Dreptul de a refuza furnizarea serviciului
Furnizorul isi rezerva dreptul de a refuza furnizarea serviciului catre orice persoana, potrivit aprecierii discretionare a furnizorului si indiferent de motiv, fara a fi tinut sa justifice ori sa motiveze acest lucru.
Utilizatorul declara ca intelege si accepta ca in orice situatii in care utilizatorul va solicita daune de orice fel furnizorului, suma totala a daunelor solicitate de utilizator pentru orice motiv si care ar putea fi achitate de furnizor nu va putea depasi in niciun mod si in niciun caz suma totala a tarifelor (taxelor) achitate de catre utilizator furnizorului.
Tourism Promotion Events S.R.L. este operator de date cu caracter personal, fiind inregistrat la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal cu nr. 19646.
Conform prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, modificata si completata si ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, S.C. Gazduire Web S.R.L. va administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizati despre dvs. Va informam ca datele personale pe care ni le furnizati sunt prelucrate in scop de reclama, marketing si publicitate, pentru servicii de comunicatii electronice si pentru servicii de gazduire pagini web.
La optiunea dvs., ne furnizati unele date personale ale dvs. pentru a va crea un cont valabil si pentru a beneficia de serviciile oferite prin intermediul site-ului www.atomweb.ro de catre S.C Tourism Promotion Events S.R.L.
Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre S.C. Tourism Promotion Events S.R.L. si sunt comunicate numai urmatorilor destinatari: persoanelor vizate, partenerilor contractuali ai operatorului.
Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, dreptul de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a va adresa justitiei. Totodata, aveti dreptul sa va opuneti prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor. Sunteti de acord ca stergerea datelor personale ale dvs. va fi urmata de stergerea contului dvs. din sistem si de imposibilitatea de a beneficia de serviciile oferite de catre S.C. Tourism Promotion Events S.R.L.
Pentru exercitarea acestor drepturi puteti face o cerere in scris cu cerinta dvs. pe care sa o trimiteti apoi prin e-mail la adresa contact@atomweb.ro
Daca unele dintre datele dvs. sunt incorecte, va rugam sa ne informati cat mai curand posibil.
Confidentialitate
AtomWeb.ro respecta confidentialitatea fiecarui vizitator, fiind constienti de importanta acestui lucru. Informatia prezentata mai jos este conceputa pentru a ajuta vizitatorii si clientii nostri in a intelege ce informatie colectam de pe site-urile operate de AtomWeb.ro si modul in care aceasta este folosita.
A. Informatie Identificare-Persoane
AtomWeb.ro primeste date specifice despre vizitatorii site-ului doar atunci cand informatia este furnizata voluntar, cand vizitatorii solicita informatii de la noi, cumpara sau se aboneaza la serviciile noastre, deschid un tichet de suport, depun CV-uri pentru oportunitatile de angajare sau ne trimit email.
Cand furnizati informatii ce poate duce la identificarea persoanei printr-unul dintre site-urile noastre, aceasta va fi folosita pentru a satisface cererea dvs. specifica. In majoritatea cazurilor, va este data posibilitatea de a selecta daca sunteti de acord sau nu ca serviciul AtomWeb.ro sa foloseasca informatia in scopuri aditionale. Puteti solicita ca serviciul AtomWeb.ro sa nu foloseasca informatia dvs. Totusi, AtomWeb.ro isi rezerva dreptul, dupa cum dispune, de a trimite buletine informative sau alte informatii importante privind serviciile AtomWeb.ro. Lipsa oricaror instructiuni din partea dvs. permite serviciului AtomWeb.ro sa foloseasca informatiile dumneavostra pentru a va informa despre servicii aditionale si produse oferite de catre AtomWeb.ro, agenti autorizati ai AtomWeb.ro, precum si despre bunuri si servicii ale altor companii si site-uri cu care AtomWeb.ro are relatii de parteneriat si care ar putea prezenta interes pentru dumneavoastra.
Oricum, AtomWeb.ro nu va face cunoscute informatiile ce va identifica ca persoana decat daca (i) autorizati acest lucru, (ii) legea o cere sau (iii) in cazul unui rau fizic iminent asupra vizitatorilor, clientilor AtomWeb.ro precum si a altora.
Pe site-urile unde oferiti voluntar orice informatii, date, raspunsuri, intrebari, comentarii, sugestii, idei sau altele asemanatoare, AtomWeb.ro va trata acele portiuni de informatie ca fiind non-confindetiala si non-propietate si nu-si va asuma nici o obligatie in a proteja acea informatie de a nu o face cunoscuta, decat daca nu intra sub incidenta acestei declaratii de confidnetialitate.
B. Informatie Non Identificare-Persoane (Generica)
In general, AtomWeb.ro colecteaza unele informatii generice automat. Informatia Generica nu dezvaluie identitatea unui vizitator. Include, de obicei, informatii privind adresa de Internet atribuita calculatorului tau, numarul si frecventa vizitatorilor precum si siturile AtomWeb.ro vizitate.
AtomWeb.ro colecteaza aceste informatii in scopul limitat de a determina necesitatile serviciilor adresate clientilor. Realizam acest lucru folosind anumite tehnologii, incluzand “cookies” (tehnologie ce poate fi folosita pentru a putea furniza vizitatorilor informatii special adresate acestora privind serviciile oferite).
AtomWeb.ro nu combina informatia colectata in acest fel cu niciun fel de informatie ce poate duce la identificarea persoanelor. Puteti seta browserul sa va anunte atunci cand primiti un cookie si sa-l respingeti daca doriti.
C. Site-ul dumneavoastra gazduit de noi, server, forumuri, alte site-uri
Informatia pe care o faceti cunoscuta in public, incluzand orice forumuri de discutii, camere de chat sau situri este disponibila oricarei persoane care viziteaza acel spatiu public. AtomWeb.ro nu poate proteja informatia pe care o faciet cunoscuta in aceste locatii. Aditional, site-ul AtomWeb.ro poate contine legaturi (links) catre alte site-uri ce nu au legatura cu AtomWeb.ro. AtomWeb.ro nu poate proteja informatia pe care o faceti publica acestor site-uri si va recomanda sa cititi Politicile de Confidentialitate ale respectivelor site-uri.
D. Exceptii si Limitari
Cu toate ca exista aceasta Declaratie de Confidentialitate, AtomWeb.ro coopereaza in totalitate cu oficialitatile in orice investigatie ce are legatura cu orice continut (incluzand comunicatiile electronice private sau personale transmise catre AtomWeb.ro) sau activitate ilegala a oricarui utilizator al Serviciilor, luand masuri rezonabile in a-si proteja drepturile de proprietate.
In scopurile limitate de a indeplini o astfel de cooperare si in concordanta cu legile aplicabile, AtomWeb.ro poate fi solicitat sa dezvaluie informatii ce pot duce la identificarea persoanelor. Aditional, AtomWeb.ro poate decide sa monitorizeze comunicatiile de orice tip (i) pentru a se supune legilor, reglementarilor sau cererilor guvernamentale; (ii) daca o astfel de dezvaluire este necesara sau adecvata pentru operarea AtomWeb.ro; (iii) pentru a proteja drepturile de proprietate ale AtomWeb.ro sau a altora.
Informatiile prezentate in continuare au scopul de a aduce la cunostinta utilizatorului mai multe detalii despre plasarea, utilizarea si administrarea “cookie”-urilor utilizate de site-ul www.gazduire.ro, administrat de Gazduire Web S.R.L.
Va rugam sa cititi cu atentie informatiile care urmeaza:
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.
“Cookie”-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisante in moneda nationala.
“Cookie”-urile, pe baza informatiilor pe care le aduna despre utilizatori, ii ajuta pe detinatorii de site-uri sa isi eficientizeze produsul astfel incat acesta sa fie cat mai usor accesat de catre utilizatori, de asemenea cresc gradul de eficienta a publicitatii online si nu in ultimul rand pot permite aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit site pentru a face navigarea mai utila.
Ce este un “cookie”?
Cookie (“browser cookie” sau “HTTP cookie”) este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care este stocat pe orice terminal cu acces la internet (computer, telefon mobil, tableta etc.) si este instalat prin solicitarea emisa de catre un web-server unui browser (ex: Internet Explorer, Chrome).
De retinut: “Cookie”-urile nu contin programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard drive-ul utilizatorului. Cookie-urile nu solicita informatii cu caracter personal si nu identifica personal utilizatorii de internet.
Un cookie este format din nume si continut, durata de existenta a acestuia fiind determinata, putand fi accesat din nou de webserver in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.
Cookie-urile se clasifica in:
– Cookieuri de sesiune – acestea sunt stocate temporar in istoricul browser-ului care le memoreaza pana la momentul in care utilizatorul iese de pe website-ul respectiv sau inchide fereastra browserului.
– Cookieuri Persistente – Acestea sunt stocate, in functie de durata prestabilita, pe hard-drive-ul unui computer sau echipament. Cookie-urile persistente le includ si pe cele plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv – cunoscute sub numele de “third party cookies” – care pot fi folosite in mod anonim pentru a memora interesele unui utilizator, astfel incat sa fie livrata publicitate cat mai relevanta pentru utilizatori.
Care sunt avantajele cookie-urilor?
Un cookie contine informatii care fac legatura intre utilizatori si un anume website. Daca un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura userilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex – preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.
Care este durata de viata a unui cookie?
Durata se viata a unui cookie poate fi diferita, in functie de scopul pentru care este plasat. Exista cookie-uri folosite exclusiv pentru o singura sesiune – acestea nu mai sunt retinute dupa ce utilizatorul iese de pe website. Cookie-uri permanente – sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website, insa pot fi sterse oricand de utilizator.
Ce sunt cookie-urile plasate de terti?
Anumite parti de continut de pe anumite site-uri pot fi plasate pe website-ul accesat, de catre terte parti prin intermediul bannerelor, boxurilor sau linkurilor – iar toate aceste instrumente pot contine cookie-uri. Ele se numesc “third party cookies” pentru ca nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv, iar furnizorii terti se supun legilor in vigoare si politicilor de confidentialitate ale detinatorului site-ului.
Cum sunt folosite cookie-urile de catre acest site
O vizita pe acest site poate plasa cookie-uri in scopuri de:
• Cookie-uri de performanta a site-ului
• Cookie-uri de analiza a vizitatorilor
• Cookie-uri pentru geotargetting
• Cookie-uri de inregistrare
• Cookie-uri pentru publicitate
• Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate
Aceste cookie-uri pot proveni de la terti.
• Cookie-uri de performanta
Acest tip de cookie retine preferintele utilizatorului pe acest site, asa incat nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului.
Spre exemplu: setarile volumului pentru video player, viteza de video streaming cu care este compatibil browserul.
• Cookie-uri pentru analiza vizitatorilor
De fiecare data cand un utilizator viziteaza acest site softul de analytics furnizat de o terta parte genereaza un cookie de analiza a utilizatorului. Acest cookie ne spune daca ati mai vizitat acest site pana acum. Browserul ne va spune daca aveti acest cookie, iar daca nu, vom genera unul. Acesta permite monitorizarea utilizatorilor unici care ne viziteaza si cat de des o fac. Atat timp cat nu sunteti inregistrat pe acest site, acest cookie nu poate fi folosit pentru a identifica persoanele fizice, ele sunt folosite doar in scop statistic.
Daca sunteti inregistrat putem sti, de asemenea, detaliile pe care ni le-ati furnizat, cum ar fi adresa de e-mail si username-ul – acestea fiind supuse confidentialitatii si prevederilor din Termeni si Conditii, Politica de confidentialitate precum si prevederilor legislatiei in vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal.
• Cookie-uri pentru geotargetting
Aceste cookie-uri sunt utilizate de catre un soft care stabileste din ce tara proveniti. Este complet anonim si este folosit doar pentru a targeta continutul – chiar si atunci cand sunteti pe pagina noastra in limba romana sau in alta limba primiti aceeasi reclama.
• Cookie-uri pentru inregistrare
Atunci cand va inregistrati pe acest site, generam un cookie care ne anunta daca sunteti inregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arata contul cu care sunteti ingregistrat si daca aveti permisiunea pentru un serviciu anume. De asemenea, ne permite sa asociem orice comentariu pe care il postati pe site-ul nostru cu username-ul dvs. Daca nu ati selectat „pastreaza-ma inregistrat”, acest cookie se va sterge automat cand veti inchide browserul sau calculatorul.
• Cookie-uri pentru publicitate
Aceste cookie-uri ne permit sa aflam daca ati vizualizat sau nu o reclama online, care este tipul acesteia si ce durata de timp a trecut de cand ati vazut mesajul publicitar. Aceste cookie-uri se folosesc si pentru a targeta publicitatea online. Putem folosi, de asemenea, cookie-uri apartinand unei terte parti, pentu o mai buna targetare a publicitatii, pentru a arata de exemplu reclame despre vacante, daca utilizatorul a vizitat recent un articol pe site despre vacante.
Aceste cookie-uri sunt anonime, ele stocheaza informatii despre contentul vizualizat, nu despre utilizatori. De asemenea, setam cookie-uri anonime si prin alte site-uri pe care avem publicitate. Primindu-le, astfel, noi le putem folosi pentru a va recunoaste ca vizitator al acelui site daca ulterior veti vizita site-ul nostru, va vom putea livra publicitatea bazata pe aceasta informatie.
• Cookie-uri ale furnizorilor de publicitate
O mare parte din publicitatea pe care o gasiti pe acest site apartine tertelor parti. Unele dintre aceste parti folosesc propriile cookie-uri anonime pentru a analiza cat de multe persoane au fost expuse unui mesaj publicitar, sau pentru a vedea cate persoane au fost expuse de mai multe ori la aceeasi reclama. Companiile care genereaza aceste cookie-uri au propriile politici de confidentialitate, iar acest site nu are acces pentru a citi sau scrie aceste cookie-uri. Cookie-urile celor terte parti pot fi folosite pentru a va arata publicitatea targeta si pe alte site-uri, bazandu-se pe navigarea dvs pe acest site.
Alte cookie-uri ale tertelor parti
Pe unele pagini, tertii pot seta propriile cookie-uri anonime, in scopul de a urmari succesul unei aplicatii, sau pentru a customiza o aplicatie. Datorita modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri, la fel cum tertele parti nu pot accesa cookie-urile detinute de acest site. De exemplu, cand distribuiti un articol folosind butonul pentru retelele sociale aflat pe acest site, acea retea sociala va inregistra activitatea dvs.
Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?
Cookie-urile pastreaza informatii intr-un fisier text de mici dimensiuni care permit unui website sa recunoasca un browser. Webserverul va recunoaste browserul pana cand cookie-ul expira sau este sters. Cookie-ul stocheaza informatii importante care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet (ex: setarile limbii in care se doreste accesarea unui site; pastrarea unui user logat in contul de webmail; securitatea online banking; pastrarea produselor in cosul de cumparaturi)
De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?
Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate face unele site-uri imposibil de folosit.
Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online – ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.
Exemple de intrebuintari importante ale cookie-urilor (care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):
• Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului – categorii de stiri, vreme, sport, harti, servicii publice si guvernamentale, site-uri de entertainment si servicii de travel.
• Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor – retinerea parolelor, preferintele de limba (Ex: afisarea rezultatelor cautarilor in limba Romana).
• Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode, functii de safe search)
• Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor – limitarea numarului de afisari a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
• Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.
• Masurarea, optimizare si caracteristicile de analytics – cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul userilor.
Securitate si probleme legate de confidentialitate
Cookieurile NU sunt virusi! Ele folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot autorula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Deoarece nu pot indeplini aceste functii, nu pot fi considerate virusi.
Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookieurile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.
In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookieurilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site.
Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri
Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookieurile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate. Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).
Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.
Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies
Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookieuri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Yahoo si altele. Iata cateva sfaturi care va pot asigura ca nevigati fara griji insa cu ajutorul cookieurilor:
• Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.
• Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizeaza computerul, puteti seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces. Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookieuri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.
• Instalati-va si updatati-va constant aplicatii antispyware.
• Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos. Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.
• Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de acces pe cele mai bune si cele mai mari site-uri de pe Internet – locale sau internationale. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.
Dezactivarea si refuzul cookie-urilor
Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/vedea publicitate online.
Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau poti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu esti inregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.
Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in “optiuni” sau in meniul de “preferinte” al browserului tau.
Pentru setarile cookie-urilor generate de terti, si pentru mai multe informatii privind confidentialitatea legata de publicitatea online, IAB Romania pune la dispozitie urmatorul site: http://www.youronlinechoices.com/ro/
Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteti folosi optiunea “ajutor” a browserului pentru mai multe detalii.
• Cookie settings in Internet Explorer
• Cookie settings in Firefox
• Cookie settings in Chrome
• Cookie settings in Safari
Pentru setarile cookie-urilor generate de terti, puteti consulta si site-ul: http://www.youronlinechoices.com/ro/
Linkuri utile
Daca doriti sa afli mai multe informatii despre cookie-uri si la ce sunt utilizate, recomandam urmatoarele linkuri:
• Microsoft Cookies guide
• All About Cookies
IAB Romania pune la dispozitie urmatorul site pentru a oferi mai multe informatii privind confidentialitatea legata de publicitatea online: http://www.youronlinechoices.com/ro/